Τί Δικαιολογητικά Χρειάζονται για Θρησκευτικό ή Πολιτικό Γάμο.
Σου έκανε μία πολύ όμορφη και ρομαντική πρόταση γάμου και είπες το Ναι!! Μετά από λίγο όμως άρχισες να σκέφτεσαι: Και τώρα τι; Από που ξεκινάω; Με ποια σειρά πρέπει να κάνω τι και πότε; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε το είδος του γάμου που επιθυμείτε.
Είτε επιλέξετε να παντρευτείτε παραδοσιακά σε εκκλησία, είτε θέλετε κάτι πιο γρήγορο και σκέπτεστε την επιλογή του δημαρχείου η «χαρτούρα» είναι κάτι που δεν θα γλυτώσετε σε καμία περίπτωση! Τα δικαιολογητικά και στις 2 περιπτώσεις είναι αρκετά, οπότε φροντίστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να ασχοληθείτε με τις δημόσιες υπηρεσίες .
Δικαιολογητικά για Θρησκευτικό Γάμο
Τα δικαιολογητικά για Θρησκευτικό γάμο που απαιτούνται να υποβληθούν στην εκκλησία της ενορίας όπου θα τελεστεί ο γάμος είναι:
- Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου της τελευταίας κατοικίας των μελλονύμφων.
- Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δύο φύλλα, ένα για τον καθένα) ή ηλεκτρονική αναγγελία μέσω internet.
- Παράβολο των 15 ευρώ πράσινο (ονομαστικής αξίας 14,67 ευρώ) από δημόσιο ταμείο.
- Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά, απαιτούνται επιπλέον ληξιαρχική πράξη θανάτου ή διαζυγίου και βεβαίωση από τη μητρόπολη που να αναφέρει το βαθμό του τελευταίου γάμου.
Δικαιολογητικά για Πολιτικό Γάμο
Η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδίδεται από το Δήμο της κατοικίας του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για πολιτικό γάμο είναι:
- Αίτηση (χορηγείται από τον εκάστοτε Δήμο).
- Ληξιαρχική Πράξη γεννήσεως.
- Υπεύθυνη Δήλωση όπου βεβαιώνεται ότι ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ., είναι κάτοικος συγκεκριμένου Δήμου και ποιο γάμο τελεί (πχ πρώτο γάμο, δεύτερο κοκ).
- Για ανηλίκους κάτω των 18 ετών, χρειάζεται δικαστική απόφαση.
- Διαζευκτήριο για τους χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος.
- Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δύο φύλλα, ένα για τον καθένα) ή ηλεκτρονική αναγγελία μέσω internet.
- Παράβολο των 15€ (ονομαστικής αξίας 14,67 ευρώ) από δημόσιο ταμείο.
- Αλλοδαποί:
- Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου (μεταφρασμένη στα Ελληνικά).
- Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως (μεταφρασμένη στα Ελληνικά).
- Ημερήσια εφημερίδα (2 φύλλα, ένα για τον καθένα).
- Άδεια παραμονής ή κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής
- Κύπριοι:
- Πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό ελευθερίας, ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, αίτηση, εφημερίδα.
- Έλληνες Εξωτερικού:
- Δημοσίευση του γάμου σε μία ημερήσια εφημερίδα, αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από τον Πρόξενο του Ελληνικού Προξενείου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, (Διαζευκτήριο ή Ληξιαρχική πράξη θανάτου, εφόσον συντρέχουν λόγοι. Τα ονόματα στην εφημερίδα θα είναι με Ελληνικά γράμματα.
- Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας και τη ταυτότητά του.
- Κατά τη τελετή του γάμου κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα ενήλικο, μπορεί να είναι και συγγενής του με την ταυτότητά του.
- Σύμφωνα με το νεότερο νόμο περί ισότητας, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν από το γάμο το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, όχι όμως πάνω από δύο επώνυμα.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω ισχύουν μέχρι και την ημέρα που γράφτηκε το άρθρο. Ελέγξτε ότι θα ισχύουν και την ημέρα που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία.